7 Ekim 2014 Salı

Ülkelere Göre Döner Kültürü -2

Fransa


Fransa dönerde tamamen kendi üretimine geçmiş durumda ve artık eskiden olduğu gibi Almanya’dan alım yapmıyor. Paris, Toulon, Lyon bölgelerinde üretim tesisleri mevcut. Arap ve Afrika kökenli nüfus oldukca yoğun Fransada. Dönerin isim savaşı burada da hala devam ediyor. Bazı Döner büfelerinde malesef hala Türk- Greek Kebab yazıyor ama Dönerimizin duyarlı temsilcileri Greek ismini silmeye devam ediyorlar.


İtalya

İrili ufaklı 1600 döner satış noktasında küçük üretim yerleri hariç genelde Almanyadan gelen üretimler olmakla birlikte bugün yerel üretimlerin de döneri satılmaktadır. Döner makarnayı bile solladı desek yeridir.


İspanya 

İspanya denildiğinde dönerin ana şehri olarak Madrid anılır. Almanyadan giden üreticiler ile dönere merhaba diyen İspanyada bugün Barcelonada 1, Alacantede 1 Madridde 5 olmak üzere 7 döner üretim tesisi mevcut.


Danimarka, İsveç, Norveç , Finlandiya

4 ülkenin toplamında genel olarak 150 tona yakın döner satılıyor. Gene toplamda 20 Döner üreticisi bulunan bu ülkelere Almanya’dan da halen döner gelmektedir. Bölgeye has Döner üretimi farklı tad ve görünümde, daha çok dana yaprak tercih edilirken süt danası kullanılmamaktadır. Dönerin bu bölgelerde de Shawarma ile mücadelis bitmek üzeredir.


İngiltere

İngilterede Kıbrıslı Türklerin dönerin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasında etkisi oldukca fazla. 5000’i aşkın döner satış noktasında halka sunulan dönerin merkezi Londra ve çevre iller.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder