3 Temmuz 2014 Perşembe

Kara Delik

Karadelik nedir, kimdir ve nerededir? Sürekli duyduğumuz karadelik bizi yutacak kavramını hiç düşündünüzmü? Gerçekte kara delik etrafında bulunan herşeyi ve bütün maddeleri kendi içine çekebilen ve hesaplanamaz kütleli bir kozmik cisimdir. Bu kara delik kavramı Albert Einstein’ın genel görelilik teorisi ile ortaya atılmış ve keşfedilmiştir. Bununla birlikte kara delikler üzerine ilk temel çalışmalar, varlıkları hakkındaki ilk sağlam belirtilerin gözlemlerini izleyen 1960′lı yıllara dayanır. Kara delik içeren bir cismin ilk gözlemi 1971 yılında Uhuru uydusu ile yapıldı.


Sıfır hacimli olarak kabul edilen bu cisimlerin birçok farklı maddesinin karışımından oluştuğu düşünülmekte ve parlak olmadıkları için kara renkli olarak adlandırılmaktadır.  Bir kara deliği doğrudan gözlemlemek imkânsızdır. Bilindiği gibi bir nesnenin görülebilmesi için, kendisinden ışık çıkması veya kendisine gelen ışığı yansıtması gerekir; oysa kara delikler çok yakınından geçen ışıkları bile yutmaktadırlar.


Kara deliklerin yalnızca iki türü için birçok gözlem donanımları düzenlenmektedir. Bunlar yıldızsal kara delikler ve dev kara deliklerdir. Bize en yakın dev kara delik, galaksimizin merkezinde, yaklaşık 8 kilo-parsek uzaklıkta bulunmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder